Ttukbaegi - tradycyjna gliniana miska z przykrywką Ø14 cm
Cena regularna:
towar niedostępny
Opis
Ttukbaegi (뚝배기) to tradycyjne koreańskie naczynie gliniane, pokrywane glazurą z popiołu drzewnego. W zależności od temperatury wypalania może przybrać kolor od ciemnobrązowego aż do czarnego. Taki rodzaj naczynia używany był na terenach dzisiejszej Korei już od czasów prehistorycznych.
Według Koreańczyków dania typu 찌개 "jjigae" (gęste zupy/gulasze) i inne zupy gotowane bezpośrednio w ttukbeagi lepiej smakują. Dania serwowane na stół w owym naczyniu utrzymują gorącą temperaturę aż do końca posiłku, a uwierzcie nam, Koreańczycy kochają jeść jedzenie kiedy jeszcze wrze!
Jeśli posiadacie w domu kuchenkę gazową, to idealnie - możecie bezpośrednio na niej przygotować koreańskie danie w ttukbeagi np. 김치 찌개 kimchi jjigae. Nie zapomnijcie tylko dokupić chwytaka, aby nie poparzyć łapek!
Jeśli nie posiadacie takiej kuchenki, nic straconego - polecamy nasz sekretny trik posiadaczy indukcji, czyli ustawienie maksymalnej temperatury w piekarniku lub grill/ognisko latem :)
Szczegóły
Tradycyjna koreańska miska z przykrywką z wypalanej gliny.
Do gotowania bezpośrednio na płomieniu.
Średnica: 14 cm
Made in Korea.